Hockeygymnasium

När det är dags att välja riktning på livet och vilket gymnasium som ska väljas kan valet vara svårt. För den som vill satsa på idrotten främst men ändå få sig en bra utbildning finns det idag en del gymnasieskolor som erbjuder ämnet specialidrott. Idag finns det totalt 31 elithockeygymnasier i landet och 4 av dom är för flickor och 27 för pojkar. Målsättningen är att göra det enklare för ungdomar att kombinera studier på gymnasienivå med ishockeyträning.

shutterstock_321860741

För de elever som tänker studera på elithockeygymnasium finns det 18 olika nationella program att välja mellan. De program som kan kombineras med speicalidrotten framgår på respektive skolas sida och kan variera mellan orter. Ansökan för programval lämnas in som vanligt till intagningsnämnden och önskan om studier inom specialidrott anges också på detta. En ansökan för till elithockeygymnasiet måste också lämnas in till Svenska Hockeyförbundet, medan en rankning och bedömning görs av berörda gymnasium.

För de som vill gå på hockeygymnasium kan en flytt till annan ort under studietiden bli aktuell. Du som är under 20 år och är svensk medborgare har rätt till studiebidrag som kommer automatiskt och motsvarar barnbidraget och betalas ut 10 månader/år. Studerar du på annan ort och fått den godkänd av din hemkommun kan även ett inackorderingstillägg betalas ut 9 månader/år. Beloppet varierar beroende på avståndet mellan studieort och hemort, men hemkommunen har ingen skyldighet att betala ut tillägget om programmet finns på hemorten blandannat.