Kanada den ledande hockeynationen?

Ishockey har spelats så långt tillbaka som i mitten av 1850-talet och den första officiella matchen spelades 1855 i Ontario, Kanada. Det första världsmästerskapet i ishockey spelades 1920 och ingick som en del av de Olympiska sommarspelen i Antwerpen, Belgien.

shutterstock_157690811

Kanada dominerade stort i OS- och VM- sammanhang under de första åren men under 1950-talet övertog Sovjet som den ledande hockeynationen och fortsatte att dominera sporten och vinna i stort sett alla VM-guld till slutet av 1980-talet. De uppstickare som ibland kom och tog guldet var bland annat USA 1980 och Sverige 1987. Totalt sett har Kanada tagit 25 VM-guld, 13 VM-silver och 9 VM-brons.

Tittar vi på vilka länder som tagit flest guld under VM har vi Ryssland/Sovjetunionen som nummer ett med hela 27 och tvåa kommer Kanada med sina 25. På tredje plats har vi Tjeckien/Tjeckoslovakien med 12 och på fjärdeplats kommer faktiskt Sverige med futta 9 VM-guld. Ser vi till det totala antal guld, silver och brons medaljer som vunnits ligger Kanada i topp med 47, Tjeckien/Tjeckoslovakien har 46 medaljer och Sverige kommer där trea med 45 och Ryssland/Sovjetunionen hamnar på plats fyra med sina 44 medaljer.

Tittar vi enbart på VM spelen så talar medaljerna sitt tydliga språk och visst var både Kanada och Ryssland/Sovjetunionen i topp och under perioder har de varit världsledande inom hockeyn. Under de senaste tio åren har top platserna faktiskt dominerats av Ryssland och huruvida Kanada eller Ryssland är den ledande nationen inom hockey kan tvistas men helt klart dominerar Ryssland Världsmästerskapen inom ishockey.