NHL

Nordamerikas och, enligt de flesta, även världens bästa hockeyliga är National Hockey League, NHL. Det är något som är svårt att ifrågasätta när du ser vilka spelare som finns i ligan. När det kommer till att avgöra hur bra ett landslag är brukar det handla om hur många NHL-proffs som finns med i laget.

NHLEfter att i starten ha bestått av endast fyra lag är det nu 30 lag som spelar i ligan, som är uppdelad i Eastern och Western Conference. Av dem är 23 stycken amerikanska och 7 stycken kanadensiska. Ett NHL-lag kan aldrig flyttas ner till en lägre serie. Istället har de så kallade farmarlag anslutna till sig, vilka de låter lovande spelare förbättras i. Hockeyfans över hela världen följer säsongerna och det avslutande Stanley Cup-slutspelet. Även i Sverige finns det många NHL-fans och därför går det att det köpa supporterprodukter till alla NHL-lag i vissa svenska butiker, som till exempel Supporterprylar.se. Att många är intresserade av NHL beror dels på ligans kvalitet, dels på att många av våra bästa svenska spelare hamnar där.

Svenskar som har lyckats

Gustav Forslund var den förste svensken som spelade i NHL när han spelade säsongen 1932/33 för Ottawa Senators. Det dröjde dock till 1973 innan någon kom som banade vägen för övriga svenskar och européer. Det var då som Börje Salming gjorde sin första säsong för Toronto Maple Leafs och visade nordamerikanerna att svenskar inte var de fegisar som ryktet gjorde gällande. Salming hann med 16 säsonger i Toronto samt en för Detroit Red Wings innan han återvände till Sverige. Han har fortfarande rekordet i antal assists i Toronto med hela 620 stycken.

Inte mindre än 25 svenska målvakter har spelat i NHL till och med säsongen 2014/15. Hardy Åström och Göran Högosta var båda i NHL säsongen 1977/78 och därmed första svenska målisarna. Inför 2015/16 spelade hela 67 svenskar i serien där Jacob de la Rosé var yngst, 20 år, och Mattias Öhlund var äldst med sina 39 år, vilket är en åldersskillnad på 19 år på den yngste och äldste NHL svensken. Antalet svenskar som spelar kan jämföras med Kanadas 52,7%, USA:s 23,9% och på tredjeplats med 9,6% kom Sverige. En förhållandevis låg siffra men bärande i jämförelse med övriga länders deltagande.

I takt med att svensk hockey har fått ett rykte om sig att vara en av världens bästa har vi även fått fler spelare i NHL. Bland tidernas bästa hockeyspelare räknas till exempel Peter Forsberg och Nicklas Lidström. De spelarna är pensionerade, men vi har många nya stjärnor som exempelvis Erik Karlsson i Ottawa Senators och Nicklas Bäckström i Washington Capitals.

nhl_hockey

Bästa lagen för tillfället

Bland de lag som anses vara bäst och hör till favoriterna att ta hem Stanley Cup är Boston Bruins och Chicago Blackhawks som har varit bland de bästa lagen de senaste säsongerna. De har även ett par svenska spelare var i laget.

Stanley Cup vinnare

Alla nyblivna mästare i NHL och vinnare pokalen Stanley Cup får under nästkommande sommar ha pokalen hos sig i 24 timmar. Fram till 2015 hade 33 svenskar fått äran att lyfta pokalen och ha den hos sig . Anders Kallur, Nicklas Lidström, Stefan Persson och Tomas Holmström har alla haft förmånen vid hela fyra tillfällen. Pokalen har flera ringar som det vinnande laget graveras in på både med lag och med spelarnas namn. Den äldsta ringen plockas bort och byts ut mot en ny när de är fulla. Christian Berglund som spelade med New Jersey Devils fick däremot inte sitt namn ingraverat då laget vann 2002/03, eftersom han spelat för få matcher i grundserien med laget.