Salming hyllas av moderklubben

Den 3:e december, 2016, så kommer den gamla hockeylegendaren Börje Salming hyllas av sin forna moderklubb Kiruna AIF, med pompa och ståt. Detta är en historisk hockeyhändelse som alla svenska fans borde få vara med och uppleva, för en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna.

Om bara någon dag så kommer en utav Sveriges största hockeyspelare genom tiderna hyllas av sin moderklubb – Kiruna AIF. Klubben är liten i förhållande till många andra svenska hockeylag och inte särskilt rik överhuvudtaget, men har med egna medel samt hjälp av kommunen drivit igenom möjligheterna till denna fina hyllningsceremoni för sin legendar – Börje Salming.

Under ceremonin så kommer man bland annat hissa upp den flagga med Börjes namn som tidigare hängt i Toronto, nu i taket på klubbens hemmaarena Matojärvi. Mängder av AIF:are kommer att vara på plats för att hylla sin legendar, som inspirerat mängder av andra att göra sitt bästa för att följa i samma fotspår och bli så bra hockeyspelare som de bara har kunnat.

Hyllades på ett liknande sätt av Toronto

Det är inte första gången som Börje Salming hedras för sina hockeyinsatser. 2006, tackade Toronto Maple Leafes sin gamla stjärnback för sina gedigna insatser i den blåvita tröjan, en incident som är få förunnat och en oerhört stor ära för en NHL-spelare. Det var även då den flagga som nu tagits ner för att åter hissas i Kiruna AIF:s hemmaarena åkte upp i taket.

Börje Salming – en hårding på isen

Börje var under sin karriär som hockeyspelare känd för att vara en väldigt spelskicklig back som radade upp poäng genom sina aktiva år, främst assister. Han var även en av de stryktåligaste hockeyspelare som någonsin klivit ut på en hockeyplan. Som pionjär sett till svenska hockeyspelare i NHL, var han ett hett villebråd för bråkstakarna som existerade på den tiden och har bland annat fått sy över 200 stygn i ansiktet. Oturligt för Börjes del fanns det heller inte lika bra sätt att skydda sig under dessa år, men sedan dess har det tack och lov hänt en hel del på denna front.

Moderklubben – Kiruna AIF

Kiruna AIF, som är Börje Salmings moderklubb, bildades 1927 och har som största framgång rent idrottsmässigt nått den högsta svenska divisionen i svensk ishockey under säsongen 1973/1974, bara för att åka ner igen året därpå. Genom åren har man fostrat mängder utav duktiga hockeyspelare och kallades länge, precis som MODO hockey, för Sveriges plantskola.

Börje växte upp bara några 100-meter ifrån klubbens hemmaarena, Matojärvi, en islada som än idag för minnena till nostalgiska återblickar för både Börje och mängder av andra Kirunabor.

Innan Kirunas två storlag, AIF och IFK, slogs ihop sina påsar och bildade Kiruna enda seniorlag, Kiruna IF, så fanns det en oerhörd rivalitet i staden. Det har genom åren spekulerats om detta varit på gott eller ont, men nu när Kiruna AIF:s seniorlag nyligen återuppstått, menar många att det varit till ondo för utvecklingen av nya hockeyspelare att sammanslagningen ens ägde rum överhuvudtaget.

Numera blickar man framåt inom AIF och kommer försöka bredda sina vingar så mycket man bara kan. Om inte SHL, så menar många att man i alla fall skulle kunna nå Allsvenskan. En del resonerar att man åtminstone bör ha samma förutsättningar som Haparanda, som redan har Asplöven i denna division. Ja, endast framtiden kan utvisa hur det blir med det hela, men kanske kan en ny “Börje Salming” frälsa situationen och visa vägen mot nya framgångar för klubben!