Schysst hockeyutrustning

Det krävs lite utrustning för att spela hockey då detta är en kontaktsport och skador annars lätt skulle uppkomma. Viktigt att skydden sitter bra än om det är till ett växande barn, då de annars kan hamna på fel plats och inte alls fungerar på det vis det är tänkt.

Hockey Gear

Hittar bra sportutrustning

Mycket av den utrustning vi tar upp här nedan hittar du hos LännaSport, plus en mängd annan sportutrustning.

  • En bra hjälm som sitter skönt, är godkänd och CE-märkt är ett krav. Hjälmen ska sitta tätt efter huvudet och du kan justera in den för perfekt passform. Hjälmkanten ska vara ca en cm ovan ögonbrynen och inte kunna snurra runt. För juniorer och barn är det obligatoriskt med ett skydd för ansiktet, så som visir i plast eller ett galler.
  • Du behöver ett halsskydd som ska skydda mot skärskador på halsen och de finns att köpa lösa eller insydda i en underställströja.
  • Axelskyddet ska sitta bra över axlarna och bör även ha förstärkningar över ryggrad, nyckelben och bröst. Armbågsskyddet ska sitta perfekt, får inte snurra, då förlorar det sin funktion. Du kan hitta hela västar där dessa skydd sitter ihop och de kan lätt justeras med remmar.
  • Handsken ska provas ut så att fingrarna inte når hela vägen ut till toppen av handsken. Det är för att vid kontakt med isen ska handsken ta smällen och inte fingrarna. Hur den för övrigt sitter är en smaksak, men den får inte sitta så löst att du tappar den.
  • Suspensoar behövs för att skydda underlivet. De finns för både män/pojkar och kvinnor/flickor. Shorts med inbyggd suspensoar samt med kardborrefäste för damasker finns också, i varianter som kompressionsmaterial och funktionsmaterial.
  • Byxan ska skydda framsida lår och höften. När det gäller att prova ut ett par byxor blir det genast lite knivigare. De olika fabrikaten har olika mått på sina storlekar och lättast är att utgå från midjemåttet. Längden ska vara ca 3.5 cm ovan benskyddet vid upprätt läge och ska sitta bra över höftbenet.
  • Ett bra benskydd är av yttersta vikt. Detta eftersom benen blir lätt utsatta för skott med puck, slag av klubba och även får ta emot en och annan skridsko. Den ska sitta över knä och skydda ända ner till fotleden, men inte vara för lång så att skridskon trycker skyddet ur läge.
  • Damasker är det plagg du täcker benskydden med, men har under byxorna. Dessa finns också som hel byxa men oftast bara i junior och barnstorlekar.
  • Skridskon du väljer bör sitta bra på foten och får inte glappa. De finns i olika vidder för att passa breda och smala fötter. En skridsko som är hård runt anklar och vrister bör inte väljas till barn och ungdomar då detta hämmar deras utveckling inom teknik för skridskoåkning. En hockeystrumpa är också att föredra.

När man växer

Under tiden man växer så kan det vara en bekymmer att köpa ny utrustning nästintill varje år. Kolla upp med er förening om det finns någon form av bytesdagar eller liknande där man kanske kan köpa urvuxna hockeybyxor. Det går även att kolla upp blocket om det finns att köpa passande sportutrustning. Är man fler i familjen så kanske det finns yngre barn som kan få ärva sin äldre syskons utrustning.