Skåne och Blekinge i Hockeyallsvenskan

Det ser mycket spännande ut inför säsongsstarten i Hockeyallsvenskan för de två sydligaste landskapen. Skåne mönstrar två lag; Malmö Hawks och Rögle BK, och Blekinge ett lag; Karlskrona HK . Skall Malmö Hawks eller Rögle äntligen ta steget till SHL (Swedish hockey League) igen, eller kommer Karlskrona att sätta käppar i hjulet ?

Malmö

Malmö Hawks

Klubben bildades 1972. Efter en riktig storsatsning på 90-talet gick Malmö upp i Elitserien. Två år senare tog laget Elitserieguld samtidigt som man vann Europacupen för klubblag. 1994 var det dags för det andra guldet. Efter succén på 90-talet och många tränarbyten ligger laget idag, trots flera hårfina missar till Elitserien, kvar i Hockeyallsvenskan. Laget har 19 säsonger i högsta serien och 16 i Hockeyligan. Inför säsong 2014/2015 har fyra spelare lämnat och ersättarna är klara. En forward från Västerås och en kanadensare är värvad, samtidigt som Patrik Blomberg kommer tillbaka. Skall bli spännande att se om laget med Mats Lusth i spetsen kommer att ta en plats i nästa års SHL.

Rögle BK

Föreningen började med ishockey på 50-talet och har sju säsonger i Hockeyligan samt nio säsonger i högsta serien. Inga titlar har erövrats hittills. Värt att nämna som motvikt är att Rögle BK har fostrat de två spelare som gjort flest landskamper i Tre Kronor: Jörgen Jönsson och Jonas Bergqvist. Inför säsongen 2014/2015 förstärks laget med amerikanske ytterforwarden Justin Bostrom och forwarden Taylor Matson, också nordamerikan samt svenske backtalangen Calle Rosén. Huvudoachen Magnus Bogren leder laget.

Karlskrona HK

Klubben bildades 2001 och kommer följaktligen från det mysiga Karlskrona i Blekinge. Laget spelar i Hockeyallsvenskan sedan 2012. Klubben är lite av en ”lillebror” i sammanhanget men kan säkert skrälla. Klubben är känd för det stora publikintresset, och har under kort tid skapat stora sportsliga framgångar genom att värva duktiga hockeyspelare från omkringliggande hockeyklubbar. Säsongen 2007/2008 tog sig klubben till division 1 efter enbart två säsongers spel i division 2 – utan att förlora en enda match i playoff eller i kvalserien. Säsongen 2007/2008 lyckades klubben ta sig till division 1 efter enbart två. Detta utan att förlora en enda match i playoff eller i kvalserien. Skåne kommer att få spännande lokalderbyn framöver och en hård inbördes kamp om den efterlängtade platsen i SHL.