Styrka – en viktig faktor för hockeyspelaren

Hockey är som de allra flesta vet en fysisk krävande kontaktsport där det inte bara gäller att vara snabb i skridskoåkningen och att ha en bra teknik med klubba och puck, för att ta sig långt upp på karriärstegen som möjligt. Alla hockeyspelare behöver även en viss grad av styrka för att hävda sig på planen och för att inte flyga runt som en vante i varje närkamp.

styrketraning

Eftersom att hockey är en kontaktsport i ordets rätt bemärkelse drar alla hockeyspelare nytta av att vara starka. Beroende på position kanske viktigare än annars, men det finns faktiskt spelare på alla positioner som dagligen drar nytta av sin styrka, så det kan med andra ord passa vart än i tekningscirkeln du vanligtvis ställer dig innan avblåsning.

Backar och forwards

Stora och starka backar tenderar dock mer än andra spelare att använda sig av kroppen för att stoppa sina motståndare, men det finns även ett par “power forwards” som gjort sig kända för att gärna ge offensiva tacklingar på den offensiva planhalvan. Bland annat så räknades Peter Forsberg in i denna kategori och det var även därför som så många anser att han var den ultimata hockeyspelare som verkligen hade “hela paketet”.

Styrka förbättrar många andra egenskaper

En bättre styrka hos en hockeyspelare gör även att många andra viktiga färdigheter förbättras och därför kan det vara klokt att skaffa egen och prisvärd träningsutrustning från Gorilla Sports, så att man även kan träna mycket hemma. Explosiv styrketräning gör exempelvis så att man helt enkelt blir snabbare i sin skridskoåkning och en förbättrad överkroppsstyrka hjälper helt klart till att ge en spelare ett bättre skott. Den som är stark i bålen tenderar även att ha en bättre balans än de som är betydligt svagare i dessa muskelgrupper, något som är extremt viktigt för en hockeyspelare.

Styrka och rörlighet

Styrketräningen för dock inte gå till överdrift så att fokuset främst förflyttas till att bygga massa, åtminstone inte när man nått en rimlig muskelstorlek. Alldeles för stora muskler gör en orörlig och de kräver dessutom onödigt mycket energi att hålla igång, vilket gör att du betydligt snabbare blir trött, och det är inte direkt optimalt att sätta i sig otaliga burkar RedBull, bara för att hålla lågan uppe. Det handlar alltså om att hitta en balans i sin styrketräning, som så mycket annat här i livet.