VM Damkronorna

VM för damhockey är ett relativt nytt begrepp och har funnits sedan 1990 med tre ledande nationer i medaljligan, Kanada har 10 VM-guld och totalt 16 medaljer, USA har fått 6 guld men även de 16 medaljer. På tredje plats har vi Finland som tagit 11 medaljer och alla 11 består av brons medan Sverige kommer på fjärde plats med sina två vunna brons medaljer.

shutterstock_175954592

Dam VM 2016 arrangeras för 17:e gången och kommer att hållas i Kamloops i Kanada. Mästerskapet spelas för 7:e gången i Kanada och tävlingen hålls varje år med undantag för OS året. De åtta lag som spelar om medaljer är USA, Finland, Kanada, Ryssland, Japan, Schweiz, Sverige och Tjeckien. VM matcherna spelas mellan den 28 mars och 4 april. Sverige kommer att möta Japan, Schweiz och Tjeckien i B gruppen.

Senaste medaljen som damkronorna tog var ett brons 2007 och förhoppningarna för att bryta trenden är stor. Genom att hamna i top fem säkras även en OS-plats och enligt Pernilla Winberg i ett reportage med Aftonbladet Sport, “steppade all upp” i Oskarshamn under fyrnationsturneringen och hon hoppas att dom tar med sig den känslan till Kamloops.

Laget stärks med åtta VM- debutanter samtidigt som två av fjolårets bästa spelare saknas pågrund av skador. Erika Grahm håller på att rehabilitera sig efter ett benbrott och Emma Nordin åkte på en knäskada under en match i februari mot Finland. Lagkaptenen Jenni Asserholt har lyckats komma tillbaka trotts tidigare skada och den största skrällen är 21 åriga backen Caroline Markström från Sundsvall som spelar collegehockey på St Cloud University i Usa.