Efter hockeykarriären – vart är de nu?

En hockeykarriär vara inte för evigt. Tack vare skaderisken och hur slitsamt det är på kroppen brukar de flesta spelare pensionera sig under 30-årsåldern. Frågan är vad som händer med spelarna efter karriären är över?

hockey

Det är drygt 1,9 miljoner personer som spelar hockey i världen och många av dem livnär sig helt på sporten. Att vara en professionell hockeyspelare innebär mycket resande, långa och frekventa träningar samt att vara borta från hem och familj många veckor om året. Därför kan det vara en chock att tvingas lämna sin karriär bakom sig. En åldrande kropp orkar inte med tempot i hockeyvärlden och råkar man ut för en allvarlig skada kan det vara så att åldern inte spelar någon roll, man måste sluta för att bli återställd.

Många svenska spelare såsom Samuel Påhlsson och Niklas Lidström har sagt att motivationen till slut försvinner och drivkraften är allt svårare att jobba upp inför en ny säsong. När man levt och andas hockey i 15-20 år blir man slutligen less och känner sig klar. Det betyder dock inte att klivit in i en normal vardag är enkel.

Det kan var psykologiskt tufft att återanpassa sig till ett normalt liv. Utan hockey får livet ingen mening eftersom det var största fokuset i ens liv. Det kan vara svårt att komma in i arbetslivet eftersom många startat sin karriär väldigt unga och har därmed gått minimal skolgång och saknar annan arbetslivserfarenhet än hockey. Även om man gjort sig ekonomisk oberoende tack vare hockeyn, vill de flesta fortfarande ha en meningsfull sysselsättning för att vara lycklig och tillfreds med vardagen.

fatima_moreira_de_melo_srd2Det gäller att hitta en hobby eller något som stimulerar en på samma sätt som hockey gjorde. När landhockeyspelaren Fatima Moreira de Melo från Nederländerna avslutade sin hockeykarriär efter att ha tagit landslaget till OS guld i Peking 2008, var hon smart nog att sätta blicken mot någonting nytt. Det tog inte lång tid för Fatima att bli en fantastisk pokerspelare, så pass bra att hon numera tillhör ett team av professionella pokerspelare. Det kan har varit en av sakerna som hjälpt henne att bli sysslolös.

Modospelaren Magnus Wernblom lyckades också gå från ett intresse till ett annat. Efter att ha lagt skridskorna på hyllan började han jobba som säljare på Nordemans Bil i Örnsköldsvik. Hans Jonsson kommer från samma lag och har gått vidare med att driva sin egen friskvårdsfirma och jobba som idrottslärare. Vem skulle inte vilja få träningstips av en riktigt elitidrottare? Han säger själv att det plötsliga slutet på karriären gav honom några sömnlösa nätter men att han idag känner sig nöjd med sitt nya liv.

En annan spelare som tacklat det hela lite annorlunda är kanadensaren Cam Abbott som fick avsluta sin karriär på grund av flera hjärnskakningar. Abbott har dock alltid haft ett skarpt huvud och tänkt på framtiden. Under sin karriär var han duktig på att spara pengar och han skaffade sig en ekonomiutbildning via Cornell University. Han har också haft mycket stöd från sin sociala umgängesbubbla som ligger utanför hockeyvärlden och tror att det kan vara ett sätt att gardera sig mot depression.

I think it is important for the people that care about the retiring player, their ‘Social Safety Net’ to step in and make sure they are doing alright. – Cam Abbott

Det lätt att ens sociala liv bara kretsar kring grabbarna i laget och deras respektive. Och när karriären är över tvingas man inse att man inte har så många vänner utanför laget. Visst lever vänskapen till laget kvar, men medan den pensionerade hockeyspelaren sitter hemma och letar jobb, drar laget vidare till Kanada eller USA för att spela och man blir lämnar själv.

Att gå från en välkänt ansikte till att leva i skuggan med alla andra människor kan vara kämpigt, men med rätt stöd och rätt inställning till sitt nya liv, går det att anpassa sig till sitt nya liv.